Acquisitiefraude eindelijk strafbaar

Spooknota ofwel spookfactuur.Groot nieuws: de wetswijziging die acquisitiefraude en andere manieren om ondernemers op te lichten strafbaar stelt, is per 1 juli 2016 ingegaan.

De wet Strafbaarstelling acquisitiefraude moet ondernemers tegen ‘oneerlijke handelspraktijken’ beschermen. Deze vorm van criminaliteit omvat bijvoorbeeld het sturen van zogeheten spooknota’s (als factuur vermomde aanbiedingen) en geld vragen voor het plaatsen van gegevens in obscure (online) bedrijfsgidsen. De maximale straf is twee jaar cel.

Onder een overeenkomst uitkomen
De wet moet de fraude bestrijden, maar ook regelen dat “ondernemers eenvoudig onder een overeenkomst uit kunnen komen als die via een een ‘misleidende omissie’ tot stand is gekomen”, staat op eerstekamer.nl te lezen. Zo’n omissie is het verbergen van essentiële informatie bij het aangaan van een transactie.

Ambtelijke molens…
Het wetsvoorstel is in augustus 2013 ingediend, in februari 2015 unaniem aangenomen door de Tweede Kamer en in januari 2016 aangenomen door de Eerste Kamer. En op 1 juli jongstleden werd de wetswijziging die acquisitiefraude strafbaar stelt van kracht.

Bron: Ondernemersplein / Eerste Kamer

Lees ook:
* Wet tegen acquisitiefraude aangenomen (6-2-105)

***

Rijger Webredactie – voor webredactie en WordPress-websites