Consument gelooft weer in de economie

MuntenHet vertrouwen van de Nederlandse consument in de economie is in oktober 2015 sterk gestegen en is nu hoger dan het in jaren is geweest.

Het consumentenvertrouwen staat op “het hoogste niveau in ruim acht jaar tijd”, schrijft het CBS. Consumenten maken zich momenteel weinig zorgen over de stand van de economie en geven daardoor ook meer uit. Dat is weer goed voor het bedrijfsleven, zoals de detailhandel.

Toekomst minder positief
Over de economische situatie in de komende twaalf maanden is de gemiddelde consument echter een stuk minder positief, waarschijnlijk onder invloed van internationale ontwikkelingen zoals de vluchtelingencrisis.

Consument gaf meer uit
Het CBS heeft ook de laatste cijfers gepubliceerd over de consumentenbestedingen, van augustus 2015: de uitgaven lagen toen 1,4% hoger dan in dezelfde maand in 2014. De grootste stijging was in de uitgaven aan voedings-en genotmiddelen.

Het bureau verwacht wel dat de consumenten in oktober 2015 minder zullen uitgeven, omdat dan de ‘omstandigheden voor consumptie’ minder gunstig zijn.

Bronnen:
CBS (consumentenvertrouwen) en CBS (uitgaven)


***

Rijger Webredactie – voor webredactie en WordPress-websites.