Het kiezen van een goede domeinnaam

Voorbeeld bij het kiezen van een domeinnaam: klusbedrijf Jansen.Veel ondernemers vinden het moeilijk om een goede domeinnaam te kiezen, blijkt uit een onderzoek. Rijger Webredactie denkt mee. Eerste conclusie: meneer Jansen mag in zijn handjes knijpen.

Iets meer dan een derde van de ondernemers vindt het helemaal niet moeilijk om een geschikte naam voor hun domeinnaam te kiezen: de url van hun website. Dat zou uit een onderzoek in opdracht van SIDN blijken, meldt MKB-Servicedesk.

Opvallend genoeg hadden de meeste ondervraagde ondernemers al een site, dus de uitslag mogen we best met een korreltje zout nemen. Desondanks bieden we hier een paar tips voor de twijfelaar.

Waarop letten?
Wie voor het eerst een website laat bouwen, heeft een goede domeinnaam nodig. Waar moet je daarbij op letten?

  •  Goed te onthouden (www.klusbedrijfjansen.nl).
  •  Niet al te lollig (www.onderbroeken.lol).
  • Inhoudelijk correct (www.klusmultinationaljansen.nl)
  • Bij voorkeur met een uitgang op .nl als je in Nederland zaken doet.

Over dat laatste punt lopen de meningen uiteen. Ook domeinnamen als www.waarb.org of www.vissers.net zijn mogelijk (en al vergeven). En er zijn tegenwoordig, voor een meerprijs, nog veel meer uitgangen toegestaan, van .lgtb, .rio en .rocks tot .amsterdam. De vraag is alleen: moet je dat willen?

Klusbedrijf Jansen heeft mazzel
Met een beetje mazzel is de bedrijfsnaam zo te vertalen in een domeinnaam. Wie Jansen heet en een klusbedrijf heeft, mag een feestje geven, want de url klusbedrijfjansen.nl is nog vrij. Leg die dan wel meteen vast (voor ongeveer een tientje per jaar), want er zijn ‘ondernemers’ die hun geld verdienen met domeinnamen registreren en vervolgens voor veel geld doorverkopen.

Vijfde en beste tip
Het is lastiger als de website klusbedrijfjansen.nl al vergeven is. De vijfde en de beste tip is: dan kunnen wij misschien helpen. Als u ons een website laat bouwen, denken we natuurlijk mee over een goede naam, zoeken we uit wat er nog beschikbaar is en kijken we naar alternatieven. En als we eruit zijn, registreren we die url voor u.

  • Zelf controleren welke domeinnamen op .nl beschikbaar zijn? Kijk op sidn.nl.
  • Nog vragen? Neem contact met ons op.

***

Rijger Webredactie – voor webredactie en WordPress-websites