ING voorspelt goed 2017 voor detailhandel

Het Economisch Bureau van de ING denkt dat de Nederlandse detailhandel erop vooruitgaat in 2017, met 2% omzetstijging en gezondere winkelstraten.

2017 wordt het jaar van ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’ voor de detailhandel, schrijft de ING. De economie draait redelijk, werkgelegenheid en koopkracht nemen toe en dus ook de bestedingen bij de detaillisten. De winkelstraten krabbelen weer wat op, gesteund door een toename van de omzet in de non-foodsector met 1,5%.

Profiteren van vergrijzing
Ook in de voedselsector blijft omzetgroei de boodschap, zowel voor de supermarkten als de voedingsspeciaalzaken zoals bakkers, slager en vishandels. Deze sector profiteert van de vergrijzing: de 65+-huishoudens geven meer uit aan eten.

Internetverkopen
Tegelijkertijd blijven de internetverkopen hard groeien: met bijna 20% omzetgroei in 2016. In 2017 wordt dat 17,5%, voorspelt de bank. “Ook online shops van fysieke winkels groeien, maar de groei is daar minder hard dan bij de pure webshops.”

Negatiever scenario
Onderzoeksbureau McKinsey schetst overigens een heel wat negatiever scenario, vooral op de langere termijn, zoals blijkt uit het bericht ‘Megacrisis dreigt voor de Nederlandse detailhandel’.

Bron: ING

***

Rijger Webredactie – voor teksten, (web)redactie, WordPress-websites en vertalingen.