KNVB-ruzie en rubberkorrels

Logo VIDB, voetbalindebollenstreek.nl.Rijger-helft Stefan Rijnders werkt een deel van zijn tijd voor het platform Voetbal in de Bollenstreek. We wijzen u op twee van zijn langere journalistieke producties: over onenigheid met de KNVB en gevaarlijke rubberkorrels.

Het eerste artikel gaat in op de KNVB-eisen aan contractspelers. Voorafgaand aan de wedstrijd Kon. HFC tegen vv Katwijk in Haarlem interviewde Stefan HFC-voorzitter Gert-Jan Pruijn. Het ging over de nieuwe licentie-eisen waar Tweede Divisieclubs vanaf deze maand aan moeten voldoen. De onenigheid begint hoog op te lopen: net als het Amsterdamse AFC en nog een aantal andere clubs uit de Derde Divisie weigert Kon. HFC om aan de KNVB-eisen voor het hebben van contractspelers te voldoen.

Het volledige interview, gemaakt in samenwerking met VIDB-collega en journalist Tom van der Wilt, is hier te lezen en geeft een fraai inkijkje in hoe er vanuit Zeist door de KNVB geregeld en geregeerd wordt, waarbij de bond botst met onder andere deze twee stokoude traditionsvereinen.

Geld, kunstgras en korrels
Voor het tweede artikel dook Stefan een week eerder in het kunstgras. Niet letterlijk gelukkig, want hoe veilig de zwarte rubberkorrels nu eigenlijk zijn, is nog steeds niet duidelijk. Hij sprak een Leids toxicoloog, emeritus professor Gerard Mulder, en kwam onder andere achter de twijfelachtige reputatie van het bedrijf Industox dat de korrels als ongevaarlijk beoordeelde.

Zoals zo vaak blijkt: als je de waarheid wilt achterhalen, moet je gewoon het spoor van het geld volgen.