KvK ziet lichtpunten voor economie

Duim omhoogDe Kamer van Koophandel ziet signalen dat de economie aan het verbeteren is. De KvK baseert zich daarbij op het eigen Bedrijvenoverzicht 2014.

Uit het overzicht van 2014 blijkt dat het totale aantal Nederlandse bedrijven met 5% is gegroeid ten opzichte van 2013. Er waren minder faillissementen en minder opheffingen. “Een voorteken van een herstellende economie”, schrijft de KvK.

Meer starters dan stoppers
In 2014 hebben 187.177 bedrijven zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; 1,2% minder dan in 2013. Een deel daarvan (32.876) bestaat uit ‘overige oprichtingen’: bv’s, verenigingen en stichtingen. Daarnaast bestaat een deel uit startende nevenvestigingen (8.843). In totaal lieten 116.947 bedrijven zich uitschrijven.

51% meer zzp’ers
De starters zijn vaak zzp’ers; het aantal zzp’ers is in vijf jaar met 51% gestegen, meldt de KvK. Startende zzp’ers beginnen vaak in de zakelijke dienstverlening en de bouw.

Vooral detailhandel

Startende ondernemers die tot het mkb gerekend worden, openen relatief vaak een restaurant of andere eetgelegenheid. Mkb’ers die in 2014 stopten, zaten vooral in de detailhandel.

Bron: KvK

***

Voorkom dat u als mkb’er of zzp’er in de problemen komt. Neem Rijger Webredactie in de arm en vergroot uw klantenkring.