Nederland blijkt winkeldievenparadijs

The Global Theft Barometer 2015Nergens ter wereld maken winkeldieven zoveel buit als in de Nederlandse detailhandel. Vooral Oost-Europese criminelen komen hier ‘proletarisch winkelen’.

Het zijn schokkende cijfers uit de ‘Global Retail Theft Barmometer 2015’, meldt de Volkskrant (die het abusievelijk over de ‘Thermometer’ heeft). In het internationale lijstje staan Nederland en Mexico bovenaan. Mexicaanse winkeliers leiden nog net iets meer schade door criminaliteit, maar dat is voornamelijk door eigen personeel. Nederland loopt voorop in winkeldiefstallen.

Veel hoger dan rest Europa
In 2014 waren Nederlandse winkeliers volgens het rapport van beveiligingsbedrijf Checkpoint Systems 1,48% van de jaaromzet kwijt aan ‘derving’. Het Europese gemiddelde is 1,05%. De derving komt voor 73% door winkeldiefstal, 14% door eigen personeel, 12% door administratieve fouten en 1% door leveranciersfraude. Oost-Europese georganiseerde bendes worden als hoofddaders aangewezen.

Naïeve aanpak
Secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg van Detailhandel Nederland noemt twee oorzaken: de vele hoogwaardige (dure) producten in de schappen en de naïeve Nederlandse aanpak van de Oost-Europese mobiele bendes. Verder reageert de politie volgens Van Steeg te laat op aangiften, zijn de straffen te laag en gebeurt het bijna nooit dat de winkeldieven uit andere landen tot ‘ongewenste vreemdeling’ worden verklaard.

Bron: de Volkskrant

* Het volledige rapport: Global Retail Theft Barometer 2015 (pdf)


***

Rijger Webredactie – voor webredactie en WordPress-websites.