Online winkelen nauwelijks goedkoper

Computerscherm-webwinkelDe meeste mensen gaan ervan uit dat online winkelen goedkoper is dan zelf naar een echte winkel te gaan. Dat is echter lang niet altijd zo, blijkt uit een groot onderzoek.

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston heeft het eerste mondiale prijsvergelijkingsonderzoek uitgevoerd. De verrassende conclusie is volgens de Volkskrant (24-5-2016): “Online winkelen bespaart consumenten nauwelijks geld in vergelijking met het traditionele winkelen.”

Kleding versus drogisterij
Vooral kleding en elektronische apparatuur zijn net zo duur in de winkel als in de webshop. Bij drogisterij- en kantoorartikelen waren er wel verschillen, maar niet groot. De korting door online winkelen is wereldwijd gezien gemiddeld 1%.

Precies hetzelfde geprijsd
Het overgrote deel van de producten is online en in de winkel dus precies hetzelfde geprijsd. Dit komt doordat fysieke winkels hogere kosten veelal niet in de prijs doorberekenen, terwijl webwinkels niets van de prijs willen afdoen – waarschijnlijk in de wetenschap dat consumenten toch het gevoel hebben dat ze goedkoper uit zijn bij een internetaankoop.

Zien, voelen en ruiken
Als het prijsvoordeel wegvalt, is gemak de enige reden om online te kopen. En wat je daarbij dan weer mist, is dat je de producten echt kunt zien, voelen en ruiken.

Online verkopen groeien al jaren onstuimig, maar ze maken nog maar een klein deel van de totale omzet uit. De Volkskrant laat zien dat de online omzet in Nederland 4,6% van de totale aankopen is.

Bron: de Volkskrant (achter een poortje)

***

Rijger Webredactie – voor webredactie en WordPress-websites