Wet tegen acquisitiefraude aangenomen

De Tweede Kamer heeft unaniem een wet aangenomen die ondernemers tegen ‘oneerlijke handelspraktijken’ moet beschermen. Hierdoor wordt acquisitiefraude strafbaar.

Volgens initiatiefnemer SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is de wet vooral bedoeld om het mkb te helpen, aangezien dat “dagelijks te maken heeft met oplichtingspraktijken waar ze te weinig tegen kunnen doen”, meldt de Fraudehelpdesk.

Twee jaar cel
De andere initiatiefnemer van de wet, VVD-Kamerlid Foort van Oosten, stelt dat er georganiseerde bendes achter de acquisitiefraude zitten, die door de nieuwe wet kunnen worden aangepakt. De strafmaat: maximaal twee jaar de gevangenis in.

Spooknota’s
Onder acquisitiefraude vallen onder meer de zogeheten spooknota’s (als factuur vermomde aanbiedingen) en opgedrongen contracten voor advertentieruimte in niet-bestaande bedrijfsgidsen of op obscure online telefoongidsen.

Wachten op hulp
Ondernemers moeten nog een tijdje wachten op juridische hulp. De wet moet een fiat krijgen van de Eerste Kamer en daarna officieel ingevoerd worden. Het wetsvoorstel zelf is al op 29 augustus 2013 ingediend.

Bron: Fraudehelpdesk

***

Rijger Webredactie – voor webredactie en WordPress-websites.